Πολιτισμός


 
Τους θερινούς μήνες διοργανώνεται μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που σε συνδυασμό με τα πανηγύρια της Αστυπάλαιας προσφέρουν στους ντόπιους αλλά και στους τυχερούς επισκέπτες την αίσθηση μιας συνεχόμενης καλοκαιρινής γιορτής.

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αστυπάλαιας (ΠΜΣΑ) ξεκινώντας τo 2011 με τα Μαξούλια, εγκαινίασε έναν καινούργιο θεσμό που όλοι ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Αναλυτικά το πρόγραμμα Μαξούλια 2015 εδώ.

 
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την έκθεση βιβλίου που διοργανώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Χώρα, αλλά και τον θερινό κινηματογράφο CineAvra με διάφορες προβολές, στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου (Π. Γυαλός).
 
Τέλος, στις 16 Αυγούστου έχουν καθιερωθεί τα Κουκάνια, μία εκδήλωση με παραδοσιακά παιχνίδια και διαγωνισμούς, ενώ κατά καιρούς οργανώνονται 
διάφορες αυτόνομες εκθέσεις στους ανεμόμυλους στην Χώρα.
 
 
 
 
 
 
 
Πανηγύρια


 
Ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λαϊκά πανηγύρια που γίνονται στο νησί όλο τον χρόνο. Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες, κυρίως βιολιστές και λαουτιέρηδες, συνοδεύουν με παραδοσιακά ακούσματα τους τοπικούς εορτασμούς. Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (19 Ιουλίου), του Άγιου Παντελεήμονα (26 Ιουλίου), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού (5 Αυγούστου), της Κοίμησης της Θεοτόκου (14/15 Αυγούστου), του Ιωάννη του Προδρόμου (28 Αυγούστου), της Παναγιάς της Πουλαριανής (7 Σεπτεμβρίου) και της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας (2 Φεβρουαρίου).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο νησί λειτουργεί το δημοτικό ωδείο Αστυπάλαιας στην μνήμη του περίφημου τοπικού παραδοσιακού βιολιστή Νικήτα Καστρινού.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Copyright © 2015 Evdokia's Rooms, all rights reserved.
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder