Μνημεία


 
Η Αστυπάλαια με την γραφική της Χώρα, τα καλντερίμια, τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, τα 365 εξωκλήσια και τις απέραντες ακρογιαλιές είναι από μόνη της αξιοθέατο. Οι εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι στην πλατεία της Χώρας συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν με το παρόν.
 
Στην περιοχή Κυλίνδρα, νότια της Χώρας, μπορείτε να αναζητήσετε το μοναδικό στον κόσμο νεκροταφείο βρεφών με 2.758 ταφές κυρίως νεογέννητων μωρών σε πήλινα αγγεία. Ο τεράστιος αριθμός εγχυτρισμών, αλλά και η χρονική έκταση του γεγονότος, κατατάσσει την Αστυπάλαια κατά τα αρχαία χρόνια, στους σπουδαίους και στρατηγικής σημασίας κόμβους. Πιθανολογείται μάλιστα ότι εκεί γίνονταν οι ταφές των μωρών όλης της Μεσογείου.
 
 
Το μικρό αρχαιολογικό μουσείο λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1998 και βρίσκεται στον Πέρα Γυαλό. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια.
 
Η Μαλτεζάνα διαθέτει επίσης μία σειρά σημαντικών ιστορικών μνημείων. Στον υστερορωμαϊκό λουτρώνα του Ταλαρά μπορείτε να δείτε τα κτίσματα του λουτρώνα, καθώς και το εξαιρετικό ψηφιδωτό που απεικονίζει τον ζωδιακό κύκλο.
 
 Η Παναγία η Πορταΐτισσα με το πανέμορφο καμπαναριό της δεσπόζει ψηλά στην Χώρα και είναι μια από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ενετικού κάστρου των Γκουερίνι στη θέση Ροδιά και ιδρύθηκε από τον Όσιο Άνθιμο στα μέσα του 18ου αι. Η εκκλησία ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της, που είναι ντυμένο με φύλλα χρυσού και είναι μοναδικό στο είδος του. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας έχει αποτυπωθεί μόνη της πάνω στο ξύλο και ότι είναι ίδια με αυτή της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Δίπλα στην εκκλησία, βρίσκεται και το εκκλησιαστικό μουσείο της Αστυπάλαιας, με μια μικρή συλλογή από παλιές και σπάνιες εικόνες.
 
 
 

 

 
 
Ωράρια Λειτουργίας

 
Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας
(Είσοδος Δωρεάν)
Δευτέρα & Κυριακή 09:00-15:00
Τρίτη - Σάββατο 08:00 - 20:00
Εκκλησία Παναγίας Πορταΐτισσας - Εκκλησιαστικό Μουσείο
Καθημερινά 18:30 - 20:30
Εκκλησίες του Κάστρου
Καθημερινά 19:00 - 21:00
Κάστρο
Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00
Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 13:00 & 18:30 - 20:30

 
 
 Βιοανθρωπολογικό Πρόγραμμα Αστυπάλαιας
 
 
 
Στην Αστυπάλαια εκπονείται από το 2000 το Βιοανθρωπολογικό Πρόγραμμα Αστυπάλαιας, με στόχο την μελέτη του σκελετικού υλικού από τους τάφους των μεγάλων αρχαίων νεκροταφείων της Αστυπάλαιας. Το Εργαστήριο αποτελεί μία πρωτοβουλία του UCL Institute of Archaeology του  University College London σε συνεργασία με την ΚΒ’ Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.και λειτουργεί από την 1/7 έως τις 3/8. Το Εργαστήριο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες κάθε Σάββατο πρωί από τις 08:00 έως τις 12:00 και στεγάζεται στο Παλαιό Γυμνάσιο, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας Πορταΐτισσας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Copyright © 2015 Evdokia's Rooms, all rights reserved.
POWERED BY SigmaWeb's SiteBuilder