Η ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Η ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Κατά τη μυθολογία η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν κόρες του Φοίνικος και της Περιμήδης.

ΤΟ ΝΗΣΙ

Το νησί της Αστυπάλαιας αποτελεί το δυτικότερο νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και βρίσκεται σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων επικίνδυνης θάλασσας από την Κάλυμνο. Η έκτασή του αγγίζει μόλις τα 96,9 τ.χλμ., ενώ, συνυπολογίζοντας την έκταση των παρακειμένων νησίδων, η συνολική του έκταση φτάνει τα 127,8 τ.χλμ. Το νησί χωρίζεται στο Μέσα και στο 'Εξω νησί, που συνδέεται με μία αμμουδερή λωρίδα, το Στενό, πλάτους μόλις 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αριθμούν περίπου τους 1.350 και διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η Αστυπάλαια (δηλαδή "παλιά πόλη") διαθέτει πλούσια ιστορία, παράδοση, ξωκλήσια, άγρια ομορφιά και πολλά άλλα ωραία κρυμμένα μυστικά. Και μία χρήσιμη πληροφορία: Η Αστυπάλαια είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα που από την αρχαιότητα δεν επιβιώνουν στο έδαφός της φίδια και σκορπιοί. «Εχθρόν είναι τοίς όφεσιν ή των Αστυπαλαίων γή» είχε αναφέρει ο Αριστοτέλης σε σύγγραμμά του. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτήν την ιδιομορφία, όπως ότι το νησί αποτελεί πέρασμα των πελαργών που τα εξολοθρεύουν, ότι το έδαφος έχει έντονη περιεκτικότητα σε θειάφι, αλλά και ο θρύλος για την κατάρα του Οσίου Ανθίμου πριν πεθάνει.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Εξερευνήστε την Αστυπάλαια

Χώρα

Η Χώρα είναι η Βασίλισσα του νησιού και, μέχρι τον 19ο αιώνα, ήταν ο μόνος οικισμός της Αστυπάλαιας. Είναι κτισμένη σε μία χερσόνησο, στους πρόποδες του Ενετικού κάστρου των Querini Stampalia. Μέχρι σήμερα, η ζωή του νησιού επικεντρώνεται στη Χώρα.

Λιβάδι

Το Λιβάδι είναι η πιο γόνιμη κοιλάδα του νησιού και λειτουργεί ως θερινός προορισμός για τους ντόπιους. Κατά μήκος του κόλπου, εκτείνονται περιβόλια εσπεριδοειδών, φιστικιές, φραουλιές και αμπέλια. Τα λουλούδια που στολίζουν τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών δημιουργούν μία πολύχρωμη παλέτα. Το Λιβάδι είναι μία εξαιρετικά γόνιμη και όμορφη περιοχή με μία υπέροχη παραλία, αρκετές καφετέριες και ταβέρνες.

Πέρα Γιαλός

Με το πέρασμα των αιώνων, λευκά σπιτάκια άρχισαν να ξεπροβάλλουν έξω από τα τείχη του Κάστρου που κάλυπτε τον λόφο και έφτανε μέχρι το λιμάνι του Πέρα Γιαλού. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Χώρα και λειτουργούσε ως λιμάνι, πριν να κτιστεί το λιμάνι του Αγίου Ανδρέα. Σήμερα, δύσκολα ξεχωρίζεις τον Πέρα Γιαλό από τη Χώρα εξαιτίας των μικρών σπιτιών που καλύπτουν τον λόφο από τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους μέχρι τη μαρίνα του Πέρα Γιαλού.

Maltezana

Η Ανάληψη ή Μαλτεζάνα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική πλευρά της Αστυπάλαιας (Έξω Νησί), με μία όμορφη αμμώδη παραλία και μία μακριά προβλήτα για ψαρόβαρκες. Η Μαλτεζάνα βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ από τη Χώρα και πήρε το όνομά της από τους Μαλτέζους πειρατές που λεηλατούσαν το Αιγαίο και έβρισκαν καταφύγιο στους κολπίσκους του νησιού. Ο τρομερός Οθωμανός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέκτησε το νησί της Αστυπάλαιας το 1537 και χρησιμοποιούσε την ευνοϊκή θέση του νησιού και συγκεκριμένα τον κόλπο της Μαλτεζάνας για τις ναυτικές νίκες του.

Βάθη

Η Βάθη είναι ένας σχεδόν κλειστός κόλπος με άνοιγμα μόλις 50 μ. Η Βάθη αποτελείται από την Έξω Βάθη με την μικρή προβλήτα της για τις ψαρόβαρκες, και από την Μέσα Βάθη με τα χωράφια της, μία όμορφη εκκλησία, μία ταβέρνα, λίγα σπίτια, και λίγες ψαρόβαρκες στη μικρή αποβάθρα. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στη Βάθη οδικώς από χωματόδρομο ή με βάρκα.

Χρήσιμη Πληροφορία

Εάν φοβάστε τα φίδια και τα ερπετά, δεν θα βρείτε κανένα στην Αστυπάλαια λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας πυρίτη στο υπέδαφος, το οποίο τείνει να τα απομακρύνει.

Έτσι, είστε ελεύθεροι να απολαύσετε την παρθένα φύση χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε

Η Αστυπάλαια διαθέτει ένα έντονο ανάγλυφο που δημιουργεί πολλούς όρμους και αρκετές όμορφες παραλίες. Παραλίες θα βρείτε σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή του νησιού, παρόλο που κάποιες είναι δύσκολα προσβάσιμες μέσω της στεριάς. Τα πεντακάθαρα νερά και το γαλάζιο της θάλασσας θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας κάνουν να νιώσετε πιο κοντά στην φύση. Στις περισσότερες παραλίες σκιά θα σας προσφέρουν μεγάλα φιλόξενα αλμυρίκια, ενώ στις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν μικρά μαγαζάκια για τα απαραίτητα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δύο καΐκια μεταφέρουν καθημερινά τους επισκέπτες από τον Πέρα Γυαλό και την Μαλτεζάνα στις δυσπρόσιτες παραλίες του νησιού Βάτσες, Καμινάκια και Άγιο Γιάννη, αλλά και στα κοντινά νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπα. Παραλίες που αξίζουν το ενδιαφέρον σας: Λιβάδι, Άγιος Κωνσταντίνος, Βάτσες, Καμινάκια, Άγιος Γιάννης, Μπλε Λιμανάκι, Σχοινώντας, Τζανάκι, Πλάκες, Χρυσή Άμμος, Στενό, Μαμούνια, Κουτσομύτης, Κουνούπα

Αξιοθέατα

Το Ενετικό Κάστρο των Querini Stampalia

Είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, και είναι κτισμένο επάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης του νησιού και του Βυζαντινού κάστρου. Αρχικά, κτίστηκε από τον Giovanni I Querini το 1207 αλλά ολοκληρώθηκε από τον Giovani IV Zanachi Querini το 1413. Το κάστρο προσέφερε προστασία, ενισχύοντας έτσι την αύξηση του πληθυσμού που έφτασε στους 4.000 κατοίκους. Το ισχυρό κάστρο με τα στενά καλντερίμια του περιείχε δύο πύργους, έναν στην πύλη όπου κατοικούσαν οι φεουδάρχες και έναν με τέσσερις ορόφους στη νότια πλευρά - το λεγόμενο "Σαράι". Η εγκατάλειψη του κάστρου ξεκίνησε το 1830, όταν η πειρατεία δεν αποτελούσε πλέον απειλή, και μέχρι το 1948 είχε ερημωθεί εντελώς.

Παναγία Πορταΐτισσα

Η Παναγία η Πορταΐτισσα με το πανέμορφο καμπαναριό της δεσπόζει ψηλά στην Χώρα και είναι μια από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ενετικού κάστρου των Querini Stampalia στη θέση Ροδιά και ιδρύθηκε από τον Όσιο Άνθιμο στα μέσα του 18ου αι. Η εκκλησία ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι της, που είναι ντυμένο με φύλλα χρυσού και είναι μοναδικό στο είδος του. Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας έχει αποτυπωθεί μόνη της πάνω στο ξύλο και ότι είναι ίδια με αυτή της μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Δίπλα στην εκκλησία, βρίσκεται και το εκκλησιαστικό μουσείο της Αστυπάλαιας, με μια μικρή συλλογή από παλιές και σπάνιες εικόνες.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό, και στεγάζεται σε ισόγεια αίθουσα που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας. Το μουσείο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 και περιέχει ευρήματα που καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Ειδικότερα, στο μουσείο εκτίθενται: Ένα μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Querini, πήλινα αγγεία, κοσμήματα και εργαλεία από Μυκηναϊκούς τάφους, αργυρά νομίσματα της Κλασικής Εποχής, αναθηματικές επιγραφές από τα Ιερά του νησιού, ευρήματα Κλασικών και Ελληνιστικών χρόνων, καθώς και πήλινα αγγεία Γεωμετρικής έως και Ρωμαϊκής εποχής.

Νεκροταφείο Βρεφών στην Κυλίνδρα

Στην περιοχή της Κυλίνδρας, νότια της Χώρας, μπορείτε να αναζητήσετε το μοναδικό στον κόσμο νεκροταφείο βρεφών με σχεδόν 3.000 ταφές κυρίως νεογέννητων μωρών με την μέθοδο του εγχυτηρισμού σε πήλινα αγγεία. Ο τεράστιος αριθμός εγχυτρισμών, αλλά και η χρονική έκταση του γεγονότος, κατατάσσει την Αστυπάλαια κατά τα αρχαία χρόνια, στους σπουδαίους και στρατηγικής σημασίας κόμβους. Πιθανολογείται μάλιστα ότι εκεί γίνονταν οι ταφές των μωρών όλης της Μεσογείου.

Υστερορωμαϊκός Λουτρώνας του Ταλαρά

Η Μαλτεζάνα διαθέτει επίσης μία σειρά σημαντικών ιστορικών μνημείων. Στον υστερορωμαϊκό λουτρώνα του Ταλαρά μπορείτε να δείτε τα κτίσματα του λουτρώνα, καθώς και το εξαιρετικό ψηφιδωτό που απεικονίζει τις τέσσερις εποχές, τον ζωδιακό κύκλο και τον Χρόνο που κρατάει τη Γη στα χέρια του.

Παραδοσιακές Εορτές

Ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λαϊκά πανηγύρια που γίνονται στο νησί όλο τον χρόνο. Οι λαϊκοί οργανοπαίκτες, κυρίως βιολιστές και λαουτιέρηδες, συνοδεύουν με παραδοσιακά ακούσματα τους τοπικούς εορτασμούς. Αξίζει πραγματικά να συνδυάσετε τις διακοπές σας με κάποιο τοπικό πανηγύρι: του Προφήτη Ηλία (19 Ιουλίου), του Άγιου Παντελεήμονα (26 Ιουλίου), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού (5 Αυγούστου), της Κοίμησης της Θεοτόκου (14/15 Αυγούστου), του Ιωάννη του Προδρόμου (28 Αυγούστου), του Οσίου Ανθίμου (4 Σεπτεμβρίου), της Παναγιάς της Πουλαριανής και της Παναγίας του Θωμά (7 Σεπτεμβρίου), της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας (2 Φεβρουαρίου).

Άλλες Δραστηριότητες

Πεζοπορία και αναρρίχηση στο αναρριχητικό πεδίο "Φτερά" Ποδηλασία (mountain bike ή ηλεκτρικό) Εξερεύνηση σπηλαίων Καταδύσεις Περιηγητικές εκδρομές Βόλτες με βάρκα ή σκάφος Πολιτιστικό Φεστιβάλ Αστυπάλαιας Τοπικά πανηγύρια

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς να έρθετε στην Αστυπάλαια

Μπορείτε να έρθετε στο νησί με πλοίο ή αεροπλάνο. Η Αστυπάλαια έχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, και συχνή σύνδεση με την Κάλυμνο, την Λέρο, την Κω και την Ρόδο, αποκλειστικά μέσω της Sky Express. Η Αστυπάλαια συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Σύρο, την Πάρο, την Νάξο, την Δονούσα, την Αμοργό μέσω της Blue Star Ferries. Επίσης συνδέεται με την Κάλυμνο μέσω της εταιρείας ΑΝΕΚ. Παρέχουμε σε όλους τους επισκέπτες μας δωρεάν μεταφορά από και προς το λιμάνι /αεροδρόμιο.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Δημαρχείο Αστυπάλαιας
(http://www.visitastypalea.com/)

Ορειβατικό γκρούπ "Παρδαλό κατσίκι"
(https://www.facebook.com/groups/99251666825/)

Πολιτιστικός Σύλλογος
(https://www.facebook.com/groups/194269750592743/)

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας (http://odysseus.culture.gr/h/1/eh152.jsp?obj_id=3294)

Blue Star Ferries
(https://www.bluestarferries.com/en/)

Sky Express
(https://www.skyexpress.gr/en/)

Ενοικίαση ποδηλάτων από το Kallichoron Art Boutique Hotel (https://www.bikehotels.travel/bike-hotels/kallichoron-art-boutique-hotel/)

Θεραπείες Μασάζ & Spa στο Kallichoron Art Boutique Hotel
(https://www.kallichoron.gr/en/accommodation-services)

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δημαρχείο: 22430 61206 Δημοτικό Γραφείο Τουρισμού: 22430 61412 Λιμεναρχείο: 22430 61208 Αστυνομία: 22430 61207 Αεροδρόμιο: 22430 61410 Αγροτικό Ιατρείο: 22430 61222 Φαρμακείο: 22430 61666 Sky Express: 22430 61588 Blue Star Ferries /Paradise Travel: 22430 59808 Astypalea Tours: 22430 61571/2, 61328 Ταξί (Κική): 6975 706 365 Ταξί (Παντελής): 6976 256 461 Alpha Bank: 22430 59890 * Στο νησί θα βρείτε επίσης ATM της Εθνικής Τράπεζας στον Πέρα Γιαλό και ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στην κεντρική πλατεία της Χώρας και στον πεζόδρομο του Πέρα Γιαλού.

*There is also an ATM of Piraeus Bank in Chora and Pera Gialos and an ATM of Ethniki Bank at Pera Gialos.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Required fields are followed by *

Newly Renovated

Aqua Blue House

2 άτομα, 1 υπνοδωμάτιο, 1 μπάνιο

From € 60 per night
Book now
Affortable Choice

Twin Studio Chora

2 άτομα, 1 υπνοδωμάτιο, 1 μπάνιο

From € 70 per night
Book now
Affortable Choice

Double Studio Chora

2 άτομα, 1 υπνοδωμάτιο, 1 μπάνιο

From € 70 per night
Book now
Affortable Price

Double Room Livadi

2 άτομα, 1 υπνοδωμάτιο, 1 μπάνιο

From € 50 per night
Book now
For friends & Families

Triple Room Livadi

3 άτομα, 1 υπνοδωμάτιο, 1 μπάνιο

From € 50 per night
Book now
For friends & Families

Quadruple Room Livadi

4 άτομα, 1 υπνοδωμάτιο, 1 μπάνιο

From € 50 per night
Book now
Loading...